OŠ Lenart sodeluje v projektu Eko šole: Hrana ni za tjavendan. Učenci so spremljali domače jedilnike in ugotavljali razloge za viške hrane v gospodinjstvu. Seveda so razmišljali tudi o tem, kaj bi lahko spremenili, da do zavržene hrane sploh ne bi prihajalo.
24. aprila letos smo tudi prvič obeležili Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim smo želeli vsakega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter predstaviti številne možnosti uporabe prehrambenih izdelkov, ki pogosto ostanejo neporabljeni.
.
RECIKLIRAN RECEPT – OMAKA ZA TESTENINE
.
Ana Škrlec 4. a, OŠ Lenart
SESTAVINE:
- MESO, ki ostane pri kosilu
- ČEBULA
- PAPRIKA
- PARADIŽNIK
- GOVEJA JUHA, ki ostane od kosila
- TESTENINE
Vir fotografije: https://oblizniprste.si/slastne-omake/bolognese-omaka-s-puranjim-mesom/, Dunja
PRIPRAVA:
Če pri nas ostane meso, naredimo iz njega omako za testenine. Najprej narežemo na manjše koščke čebulo, jo popražimo, potem narežemo na manjše koščke papriko in paradižnik ter dodamo k čebuli. Medtem ko vse to dobro premešamo, dodamo na drobno narezano meso, začinimo, malo pomokamo ter prelijemo z juho. Skuhamo testenine, ali uporabimo že kuhane, če jih imamo ter jih prelijemo z omako.
Dober tek!
Vodja projekta: Rebeka Peršak