Naravoslovni dan v Ljubljani

V sredo, 27. 3. 2019, smo v Ljubljani organizirali naravoslovni dan za sedmošolce.

Marčevski posebni dan ne bi bil nič posebnega v primerjavi s preteklimi šolskimi leti, če ga ne bi dopolnili še z obiskom Državnega zbora in našega poslanca Franca Breznika in na tak način že prispevali drobec v počastitev 260-letnice naše šole.

Po prihodu v glavno mesto smo najprej obiskali Narodni muzej Slovenije, kjer so nas popeljali skozi različna zgodovinska obdobja, na zanimivi delavnici pa smo se naučili, kako opremiti rimskega vojaka in kako sestaviti rimsko vojaško formacijo. Mimogrede, uspelo nam je!

Po zanimivem dopoldanskem delu smo se odpravili v Državni zbor. Najprej je sledil pregled naših nahrbtnikov in na srečo smo lahko vsi vstopili v poslopje parlamenta. Sprejela nas je prijazna gospa in nam povedala, kako Državni zbor deluje in kako so poslanci izvoljeni. Ker je bila ta dan tudi seja DZ, smo ji za kratek čas prisostvovali.

Nato je sledil dogodek, ki smo ga z zanimanjem pričakovali.

V velikem salonu smo imeli namreč pogovor z g. Breznikom. Štirje sedmošolci so se zelo dobro pripravili na intervju in od njega izvedeli marsikaj zanimivega. Med drugim tudi to, da je bil včasih v šoli živahen in ni »šparal« jezika. Tudi zaljubil se je že, nagajal učiteljem, včasih tudi »šprical« pouk, vseeno pa šolo uspešno zaključil, zato ima nanjo in na učitelje lepe spomine.

Ob koncu pogovora smo se najedli jabolk, napili soka in vode ter se ponosno fotografirali z našim poslancem.

Naravoslovni dan smo nadaljevali po stari Ljubljani do Hiše eksperimentov, kjer so nam zaposleni demonstrirali nekaj temeljnih fizikalnih eksperimentov, nato pa smo lahko še sami eksperimentirali po mili volji.

Da pa je bil dan še zanimivejši in še bolj pisan, so se nekateri fotografirali s Sašo Jerkovićem, športnim novinarjem RTV Slovenija.

Naravoslovni dan smo zaključili z daljšo potjo proti domu, seveda pa na Trojanah nismo pozabili na krofe!

 

                                                                             Andreja Kramberger

(Visited 49 times, 1 visits today)